aku tetap aku ~ ακʋ тɛтαρ ακʋ ~: sahabat vs kekasih

Tuesday, March 1, 2011

sahabat vs kekasih

sahabat vs kekasih..erm..agak janggal rasanya aku nak berbicara tentang dua perkataan ni di sini tetapi..aku hanya ingin berkongsi..apa yang pernah aku dengar..lihat..rasa dan kaitkan. antara sahabat dan kekasih..ada bezakah antara keduanya..?

secara jujurnya bagi aku..ADA...

apa yang membezakan?

sahabat..biasanya kita lebih terbuka dengan sahabat..segalanya diluahkan tanpa ada rasa selindung..itu yang aku rasakan..tetapi kekasih..aku fikir..mungkin lebih kepada 'ingin menjaga perasaan' hah..perlukah begitu??namun aku akur pada norma ini..cuma bagi aku..walaupun diri itu seorang kekasih..dia masih lagi seorang sahabat kepada kekasihnya..tidak kah begitu?cuma mungkin secara peribadi..reaksi dan tindak balas yang diberi perlu lebih 'halus' atas alasan..yang disebutkan tadi.. 

apa yang menarik di sini andai sahabat dan kekasihnya itu bukan sama jantina..timbul juga satu lagi perihal..kekasih yang cemburu melihat kekasihnya melayan sahabatnya lebih dari dirinya..begitu juga dengan sahabat yang terasa dengan tindakan sahabatnya itu apabila melihat sahabatnya melayan kekasihnya lebih dari dirnya..erm..tetapi situasi ini juga berlaku pada sahabat yang sama jantina..

penat..penat..kekadang aku rasa aku kalah dengan situasi..kekadang aku rasa nak lari dari situasi camni..tapi aku tak mampu..akhirnya aku lemah dalam kebebasan yang aku inginkan..

bagi aku..sahabat ke..kawan ke..kekasih ke..semuanya aku letakkan keistimewaan yang nyata..tanpa kalian siapalah aku..hidup tak mungkin akan celik jika kita bersendirian..hidup juga sering bergantungan..cuma kadang kita lupa tanya diri kita sendiri..bila kita berada dalam situasi tu pernah ke kita fikirkan terasa ke dia..?kadang dia diam jer..semata nak jaga hati kita..

cuma yang selalu kita ingat..
"hUuh..sampai hati dia buat aku camtu..OooO..tak per"
yang kita lupa nak ingatkan..
"oOOch..bila aku dalam keadaan ni..apa pula perasaan dia ek"
hah setuju tak...??
*kalo tak setuju..kata tak setuju..

kalau suka like,tapi kalau rajin cer comment sekali :)

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen